Evo šta će vam se desiti ako pojedete zeleni krompir – Nimalo nije naivno!

Krompir koji ima solanin je 100 posto zelen, ima klice i gorak ukus. Ako primijetite, odstranite taj dio i ni slučajno ga nemojte jesti.
Zeleni krompir sadrži velike količine solanina, otrovne hemikalije koja može da izazove proliv, povraćanje, mučninu, glavobolju i mnoge druge neprijatnosti. U ekstremnim situacijama može dovesti do paralize ili halucinacija, piše “Telegraf“…

Krompir postaje zelen zbog visoke količina hlorofila, koji je u osnovi bezopasan za zdravlje. Ali, količina zelene boje krompira je signal da je količina solanina, koji se proizvodi u isto vrijeme kada i hlorofil, povećana.

Solanin služi krompiru za vrijeme rasta kao zaštita od parazita, gljivica i insekata. Koristi se i kod paradajza, patlidžana i paprike.

Najbolje je da odstranite taj dio na krompiru, jer ovaj otrov može da izdrži visoke temperature čak i kada se pravi promfrit.

Da biste bili u problemu, potrebno je da u organizam unesete veću količinu solanina, iako je bilo slučajeva da neko osjeti simptome i nakon 30-50 miligrama. Solanin odmah dolazi do crijeva, zbog toga većina ljudi prirodno i odmah ga ukloni iz organizma.

Svjetlost i toplina takođe pokreću proizvodnju solanina. Ovaj hemijski spoj se koncentriše pod kožu krompira zajedno s hlorofilom u klicama. Zato se savjetuje da krompir držite u tamnim prostorijama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *